Go To Global Site
Welcome to UCB in Turkey

Alerjiler

Alerjik rinit, atopik dermatit, atopik astım ve gıda alerjisi gibi alerjik hastalıklar insanların yaklaşık %20'sini etkilemektedir ve dünya genelinde kronik hastalıkların önde gelen nedenidir. Alerjik rinit nazal yoldan solunan alerjenlerin neden olduğu bağışıklık sisteminin aracılık ettiği enflamatuar bir yanıttır. Çevresel faktörler, kirlilik ve diğer koşulların bir sonucu olarak alerjilerde artış görülmektedir.

Alerjik semptomlar hapşırma, kaşıntı, burun tıkanıklığı, burun akıntısı ve geniz akıntısı gibi çeşitli sıkıntı verici semptomlara neden olabilir. Bu semptomlar hastanın kendisini rahatsız hissetmesine yol açabilir ve şiddet dereceleri hafif ve yüksek şiddet arasında değişiklik gösterebilir. Bir bireyde semptomların görülme süresi de değişiklik göstermektedir. Dünya Sağlık Örgütü ile işbirliği içinde yayınlanan ARIA (Alerjik Rinit ve Astım Üzerindeki Etkileri) raporunda persistan alerjik rinit bir haftada dört günden fazla ve bir yılda dört haftadan fazla görülen semptomlar olarak tanımlanmaktadır. Aralıklı alerjik rinit bir haftada dört günden az veya bir yılda dört haftadan az görülen semptomlar olarak tanımlanmaktadır. Neyse ki alerji semptomları giderilebilmekte ve diğer rahatsızlıklar gibi, ne kadar erken tedavi edilirse o kadar iyi sonuç alınmaktadır. Doktorunuz semptomlarınızın en iyi şekilde nasıl tedavi edileceğine ilişkin tavsiyeler verebilir.

Alerjilerin Tedavisi

Alerjiler genellikle gözden kaçırılır, yanlış anlaşılır veya yetersiz tedavi edilir.

Bir alerji geliştiyse alerji nedeninden kaçınmak neredeyse olanaksızdır. Yaşamınız boyunca yeni alerjilerin gelişmesi de mümkündür.

Evinize alerji semptomlarınızı önlemek veya azaltmak üzere tasarlanmış çeşitli eşyalar alabilirsiniz veya almış olabilirsiniz. Piyasada, alerjiye karşı koruyucu yataklardan alerji semptomlarını azaltmak üzere tasarlanmış hava nemlendiricilere kadar müdahale amaçlı çeşitli ürünler bulunmaktadır; bununla birlikte, alerjisi olan birçok kişi bu ürünlerin sınırlı koruma sağladığını düşünmektedir.

Genel olarak ilaç tedavisi semptomları ortadan kaldırmada ve hastaların olağan hayatlarını sürdürmesini sağlamada en etkili seçenek olarak görülmektedir. Antihistaminler, immünoterapi ve intranazal kortikosteroidlerin tümü persistan ve aralıklı alerjik rinit dahil birçok alerjinin tedavisinde endikedir. Günümüzde görülen alerjiler ile mücadele için kullanılan etkili antihistaminler mevcuttur. Alerji semptomları, bu semptomların en iyi şekilde tedavisi için tavsiyede bulunabilecek kişi olan doktorunuz tarafından incelenmelidir.

Referanslar

1. Bumey PG et al. The European Community Respiratory Health Survey. Eur Respir J 1994;7;954-960

2. Howarth P. Is allergy increasing? Early life influences. Clin Exp Allergy 1998; 28: 2-7

3. www.worldallergy.org/media/globalstatistics.html - last accessed February 2007

4. Allergic Rhinitis: Immune and inflammatory disorders; June 2005; 18

5. Jean Bousquet et al, Allergic rhinitis and its impact on asthma, Aria Workshop Report in supplement The Journal of Allergy and Clinical Immunology, Nov 2001, Vol 108, No 5; 148

6. www.nlm.nih.gov/medlineplus/allergy.html

"Avrupa'da 80 milyondan fazla kişide alerjik hastalık formlarından birisi görülmektedir ve bu sayı artmaktadır."

Faydalı linkler için

Alerjiyle ilgili faydalı linklere ulaşabilmek için lütfen Linkler sayfamızı ziyaret ediniz.